Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z porzeczkami czerwonymi

Ciasto drożdżowe z porzeczkami czerwonymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 9696

Ciasto jest pyszne. Wilgotne a jednocześnie bardzo lekkie i puchate. Można je zrobić z różnymi sezonowymi owocami – ja wykorzystałam kwaśną czerwoną porzeczkę, mamy w końcu sezon. Wcześniej robiłam je też z rabarbarem, jabłkami, a także wiśniami. Gorąco polecam, zwłaszcza, że nie wymaga dużego nakładu pracy – nie trzeba długo ucierać.

Składniki

  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 500 gramów mąki pszennej (używam tortowej jest pulchniejsze)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 duże jajka (L)
  • Kruszonka:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 600 gramów sezonowych owoców
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z porzeczkami czerwonymi

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem oraz olejem. Przykryć ściereczką. Odstawić na około 5 godzin w ciepłe miejsce – u mnie był to piekarnik. Można też przygotować zaczyn dzień wcześniej i zostawić na całą noc – ale lepsze wychodzi po 5 godzinach.

  2. Po tym czasie jajka rozbić trzepaczką i dodać do wyrośniętych drożdży. Lekko rozmieszać.

  3. Mąkę przesiać do miski i wlać drożdże. Wymieszać warzechą i ucierać około 5-8 minut aż zaczną pojawiać się pęcherze.

  4. Ciasto wylać na dużą brytfankę – 30×25. Ciasto posypać lekko bułką tartą i wysypać na nie owoce.

  5. Zrobić kruszonkę. Rozpuścić margarynę, zdjąć z ognia i dodać do niej cukier. Wymieszać i ochłodzić. Do chłodnej dodać mąkę i rozrobić kruszonkę w palcach. Wysypać na owoce.

  6. Pieczenie – ja używam termoobiegu:

    15 minut – 100 stopni,

    15 minut – 150 stopni

    15-20 minut – 180 stopni.

    Wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto nie zostaje na patyczku. Jeżeli patyczek będzie czysty, to znak, że ciasto jest upieczone.

  7. Najlepsze z kawą lub szklanką mleka.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 28 lipca 2016 Czerwone porzeczki to nasze ulubione, letnie owoce. W takim cieście smakują rewelacyjnie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń