Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7580
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2641
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7580
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2641
Składniki
Zrobić kruszonkę: 25 g mąki+25g cukru+25g masła lub margaryny+ kilka kropel olejku waniliowego, zagnieść i odstawić do lodówki. Obrać i pokroić rabarbar na 2-3cm kawałki.
Żółtka z cukrem utrzeć na kogel mogel, pod koniec ucierania dodać kilka kropli olejku pomarańczowego.
W wysokim naczyniu (ja użyłam litrowego) utrzeć drożdże z łyżką cukru, gdy będą płynne zalać ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Mają wypełnić całe naczynie, trwa to dosłownie kilka minut, rosną b. szybko.
w dużej misce: połaczyć drożdze z koglem moglem, mąka, wsypać sól i energicznie wymieszać, polać olejem i wymieszać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Natychmiast ułożyć na blaszce ciasto, na ciasto rabarbar i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 50 stopni, po okołu 20 minutach kiedy ciasto wyrośnie podwyższyć temp. do 160-180 stopni i upiec, około 40-50 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Jeśli ciasto się nie klei do patyczka jest gotowe.
Przepis zapożyczyłam z : http://illucucina.blogspot.com/2008/09/placek-drodowy.html z małymi modyfikacjami.