Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta drożdżowego wcale nie trzeba wyrabiać. Wystarczy odpowiednio dodawać do siebie składniki i pozostawić wszystko do wyrośnięcia. Takie właśnie jest ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką bez wyrabiania. Nie trzeba brudzić sobie rąk! Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu i choć czas wyrastania wynosi 3 godziny, to warto spróbować tego przepisu! To świetna propozycja na przekąskę piknikową czy grilla.
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1162
Dziś do pracy.
Odsłon: 28
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 635
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1162
Dziś do pracy.
Odsłon: 28
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 635
Składniki
Rozkrusz drożdże i wsyp je do dużej miski. Posyp je cukrem. Jajka roztrzep i zalej nimi drożdże. Wlej olej i mleko.
Do miski wsyp równomiernie mąkę i szczyptę soli. Przykryj ją lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny. Zawartość miski wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 26 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i pozostaw ponownie na 30 minut. Rabarbar umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Posyp nim wierzch ciasta.
Przygotuj kruszonkę. W osobnej miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj posiekane masło. Wyrób je dłońmi o uzyskania kruszonki. Jeśli masa będzie zbyt kleista, dodaj trochę mąki. Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza bez termoobiegu. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką bez wyrabiania piecz przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka. Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.