Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 673

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i mnóstwem, chrupiącej maślanej kruszonki. Idealne na śniadanie na słodko lub deser.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 600 g
  • Mleko 250 ml
  • Drożdże 30 g
  • cukier 100 g
  • sól 1 szczypta
  • Jajko 2 szt.
  • Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • masło stopione 100 g
  • mąka pszenna Typ 500 150 g
  • Masło zimne 80 g
  • cukier 70 g
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Śliwki węgierki 1 kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na połówki i usunąć pestki.
    Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę.

  2. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).
    Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonkę schłodzić w lodówce. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórkami do dołu. Śliwki posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń