Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113086
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 473
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 807
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 604
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113086
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 473
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 807
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 604
Składniki
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru i 1/3 szklanki letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do misy robota wsypujemy mąkę, mleko, cukier, jajka, żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy robotem i gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy roztopione i przestudzone masło. Całość jeszcze wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto wychodzi lejące i takie też powinno być. Odstawiamy do wypełnienia na półtorej godziny. Po tym czasie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie na blaszce . Na wierzch układamy połówki śliwek oraz kruszonkę . Ciasto odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut lub do ładnego zarumienia . Gotowe polukrować. Smacznego !