Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszne klasyczne ciasto drożdżowe z zeszytu mojej babci :)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 790
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425140
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10726
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 790
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425140
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10726
Składniki
Rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy przez chwilę, następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. *jeśli zdarzy się że ciasto się klei, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Śliwki należy umyć i pozbawić pestek. Kroimy je na ćwiartki. Wrzucamy do miski i dodajemy cynamon. Mieszamy tak by cynamon pokrył śliwki.
Gdy ciasto wyrośnie należy je przerobić i wyłożyć nim blachę. Wcześniej blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy śliwki.
Składniki kruszonki mieszamy i wyrabiamy palcami by miała sypką konsystencję
Posypujemy ciasto kruszonką, i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, ciasto pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni