Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami "topielec"

Ciasto drożdżowe ze śliwkami topielec

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8602

Dodano:

Odsłon: 35378

prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, sezon śliwkowy w pełni więc, obowiązkowo u nas to ciasto:)

Składniki

  • niecała kostka drożdży (ok. 75 g )
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • niecała szklanka cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • śliwki węgierki ok. kilograma
  • kruszonka: 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, jajka, drożdże, cukier waniliowy i margarynę, zagnieść na gładkie ciasto (ja margarynę starłam na tarce, by szybciej wyrobić ciasto), jak bardzo się lepi do rąk to podsypać mąką.
    Wyrobione ciasto włożyć do miski z zimną wodą na 10-15 minut (im woda zimniejsza tym prędzej wypłynie ciasto)

  2. Gdy ciasto nam wypłynie, wyjmujemy go z wody, dodajemy cukier i jeszcze raz dobrze wyrabiamy.
    Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
    Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki lekko je dociskając.
    Masło na kruszonkę rozpuszczamy, do przestudzonego dodajemy cukier i mąkę, dobrze mieszamy, i posypujemy nią śliwki.
    Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach I SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 sierpnia 2013 Jestem pod wrażeniem, całkiem inne ciasto drożdżowe, bardzo mi pasuje bo nie potrzeba czekać aż wyrośnie, koniecznie muszę zrobić.
Dla Ciebie wielkie uznanie za ten przepis :))
Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń