Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowo budyniowe jak sernik

Ciasto  drożdżowo budyniowe jak sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 915

Dodano:

Odsłon: 8503

Wyczytałam w pewnej starej książce że najlepsze wypieki są z krupczatki, no i spróbowałam :) faktycznie chyba lepsze

Składniki

  • Maka krupczatka ok 60 dkg
  • Drożdzę 5g (pół paczuszki)
  • szklanka letniego mleka
  • 1 jajko całe, 3 zółtka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • cykier 3 łyżki
  • cukier puder ok 3/4 łyżek
  • aromaat waniliowy
  • 3 budynie
  • litr mleka
  • laska wanili
  • skórka z pomarańczy
  • przyprawa do sernika
  • masełko 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczyn:

    drozdże z cukrem rozgnieść widelcem, zalać mlekiem (całą szklanką) i dodać 4łyżki mąki. Poczekac ok. 15 min. aż wyrośnie.

    Po tym czasie dodać mąkę, rozmieszane jajka, stopione ciepłe masło, cukier oraz armat waniliowy (odrobinę). Zagnieśc ciasto musi odchodzić od ręki. . Odstawć.
    3 budynie waniliowe zagotować jak na 2 czyli w 1l. mleka. Mleko gotujemy z laską wanilii (przed wlaniem rozrobionego proszku trzeba wyjąć). Do mleka dodajemy także skókę z pomarńczy lub cytryny oraz przyprawę do sernika oraz cukier no chyba że budyń mamy juz posłodzony.
    Do ugotowanego budyniu świetnie będą pasowały namoczone rodzynki. Po koniec gotowania dodajmy 2 łyzeczki masła.
    Ilość: na 2 ciasta.
    Ciasto w tortownicy zrobiłam tak: drożdżowe podzieliłam na 3 części. na spód 1 warstwa (rozwałkowałam normalnie jak kruche) potem budyń, kolejna warstwa ciasta i budyń na koniec znowu ciasto i posypałam kruszonką.
    Natomiast ciasto w keksówce: rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy budyniem izwijamy jak roladę. Wkładamy do formy a jeśli ciasto będzie dłuże to brzegi zawijamy. Powstanie wtedy taka charakterystyczna "kopułka" po upieczeniu.
    Ciasta zanim włożymy do piekarnika musza postać conajmniej 20 min pod przykryciem. Jeszcze urosną. Pieczemy ok. 20 min. góra/ dół w 180stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń