Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto dyniowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2700
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2700
Składniki
Z masła, mąki i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Schłodzić je, po czym wylepić nim formę i podpiec na złoty kolor. W tym czasie dynię ugotować.
Ostudzoną dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozbić jajka, żółtka utrzeć z łyżką cukru. Białka ubić z resztą cukru, połączyć z masą żółtkową i dynią.
Do masy dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Piec w temp. 200°C ok. 30 minut. Ostudzić.
Podpieczony spód z kruchego ciasta posmarować marmoladą, następnie wyłożyć na nią przygotowane ciasto dyniowe. Wierzch posmarować resztą marmolady.
ok. 55 minut
Zanim włożysz ciasto do pieczenia, możesz dosypać do niego trochę posiekanych orzechów włoskich!Źródło: Twoje Imperium