Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do ciasta dodałam za to zdrowe dodatki bo kakao, orzechy włoskie i dynia. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo delikatne, mięciutkie i wilgotne. Oblane polewą wprost rozpływa się w ustach.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 152
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 54
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 84
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 152
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 54
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 84
Składniki
Jak już pisałam wielokrotnie w przypadku ciast z mikrofali i muffinek przeważnie ciasto robi się dzieląc składniki na suche i mokre i mieszając je ze sobą w oddzielnych miskach. Tak też zrobiłam w tym wypadku. W jednej misce wymieszałam ze sobą mąkę pszenną tortową, orzechy, cukier zwykły i waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Do drugiej miseczki wbiłam jajko i roztrzepałam je widelcem. Następnie dolałam do niego mleko i olej i wymieszałam. Masę jajeczną przelałam do składników sypkich i wymieszałam. Na koniec dodałam do ciasta pure z dyni i wymieszałam wszystko jeszcze raz dokładnie. Foremkę keksówkę silikonową o wymiarach dna ok. 5x15cm wysmarowałam odrobiną masła i posypałam mąką. Przelałam do niej ciasto i wstawiłam je do kuchenki mikrofalowej. Ciasto piekłam ok. 2,5 minuty na mocy 700W. Przed wyjęciem sprawdziłam ciasto patyczkiem. Po upieczeniu ciasto od razu wyłożyłam z foremki na deskę i pozostawiłam do wystudzenia. Gdy ciasto było chłodne zrobiłam polewę. Wszystkie składniki polewy umieściłam w małym rondelku i podgrzewałam na małym ogniu ciągle mieszając aż się całkowicie rozpuściły i połączyły ze sobą. Polewą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła a następnie pokroiłam na kawałki. Ciasto można zrobić również w większej foremce, np. od babki zwiększając proporcje. Ciasto jest pyszne, jest delikatne, mięciutkie i rozpływa się w ustach.