Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe ekspreoswe

Ciasto dyniowe ekspreoswe

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 1939

Dodano:

Odsłon: 193

Do ciasta dodałam za to zdrowe dodatki bo kakao, orzechy włoskie i dynia. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo delikatne, mięciutkie i wilgotne. Oblane polewą wprost rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 2 płaskie łyżki maki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka pure z pieczonej dyni
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • Polewa:
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 4 kostki białej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mleka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto dyniowe ekspreoswe

Przygotowanie

  1. Jak już pisałam wielokrotnie w przypadku ciast z mikrofali i muffinek przeważnie ciasto robi się dzieląc składniki na suche i mokre i mieszając je ze sobą w oddzielnych miskach. Tak też zrobiłam w tym wypadku. W jednej misce wymieszałam ze sobą mąkę pszenną tortową, orzechy, cukier zwykły i waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Do drugiej miseczki wbiłam jajko i roztrzepałam je widelcem.
    Następnie dolałam do niego mleko i olej i wymieszałam. Masę jajeczną przelałam do składników sypkich i wymieszałam. Na koniec dodałam do ciasta pure z dyni i wymieszałam wszystko jeszcze raz dokładnie. Foremkę keksówkę silikonową o wymiarach dna ok. 5x15cm wysmarowałam odrobiną masła i posypałam mąką. Przelałam do niej ciasto i wstawiłam je do kuchenki mikrofalowej. Ciasto piekłam ok. 2,5 minuty na mocy 700W. Przed wyjęciem sprawdziłam ciasto patyczkiem. Po upieczeniu ciasto od razu wyłożyłam z foremki na deskę i pozostawiłam do wystudzenia. Gdy ciasto było chłodne zrobiłam polewę. Wszystkie składniki polewy umieściłam w małym rondelku i podgrzewałam na małym ogniu ciągle mieszając aż się całkowicie rozpuściły i połączyły ze sobą. Polewą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła a następnie pokroiłam na kawałki. Ciasto można zrobić również w większej foremce, np. od babki zwiększając proporcje. Ciasto jest pyszne, jest delikatne, mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń