Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe o smaku piernika

Ciasto dyniowe o smaku piernika

Autor:

Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3986

Dodano:

Odsłon: 1147

Bardzo wilgotne, aromatyczne ciasto z dyni. Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.

Składniki

  • 7 małych jajek
  • 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 i 1/4szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 cukier cynamonowy
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3szkl. startej dyni
  • 1szkl. oleju
  • kilka łyżek nutelli domowej z orzechów laskowych
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto dyniowe o smaku piernika

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki, które używałam miały temperaturę pokojową. Jeśli chodzi o dynię, to użyłam dyni baby, którą obrałam, wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Użyłam około połowę swojej dyni. Mąkę przesiałam i wymieszałam z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dosypałam cynamon, przyprawę do piernika, cukier zwykły, waniliowy i cynamonowy i ponownie wymieszałam. Do mieszanki składników sypkich dodałam startą dynię. Dolałam szklankę oleju oraz żółtka oddzielone od białek. Wszystko to wymieszałam łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam ciasto łyżką i wyłożyłam je na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 180 stopni. W praktyce wyszło ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiłam na ok. 20 minut w piekarniku i dopiero po tym czasie ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w blaszce. Gdy ciasto wystygło posmarowałam je z wierzchu cienko nutellą. Użyłam domowej nutelli z orzechów laskowych

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń