Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3986
Dodano: 17.12.2019
Odsłon: 1147
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Wszystkie składniki, które używałam miały temperaturę pokojową. Jeśli chodzi o dynię, to użyłam dyni baby, którą obrałam, wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Użyłam około połowę swojej dyni. Mąkę przesiałam i wymieszałam z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dosypałam cynamon, przyprawę do piernika, cukier zwykły, waniliowy i cynamonowy i ponownie wymieszałam. Do mieszanki składników sypkich dodałam startą dynię. Dolałam szklankę oleju oraz żółtka oddzielone od białek. Wszystko to wymieszałam łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam ciasto łyżką i wyłożyłam je na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 180 stopni. W praktyce wyszło ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiłam na ok. 20 minut w piekarniku i dopiero po tym czasie ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w blaszce. Gdy ciasto wystygło posmarowałam je z wierzchu cienko nutellą. Użyłam domowej nutelli z orzechów laskowych
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)