Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i aromatyczne - na jednym kawałku się nie skończy

Ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i aromatyczne  - na jednym kawałku się nie skończy

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 91300

Dodano:

Odsłon: 18078

Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto.

Składniki

  • 2 foremki o wymiarach 20 cm x 11 cm
  • 320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml
  • 3 jajka rozmiar L
  • 280 g puree z dyni – użyłam hokkaido – to jest około 1 szklanki o pojemności 250 ml
  • 120 g oleju – użyłam rzepakowego – to jest około 1/2 szklanki o pojemności 250 ml
  • 160 g cukru – około 3/4 szklanki 250 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka z górką cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i aromatyczne - na jednym kawałku się nie skończy

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję puree z dyni:
    Dynie przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Następnie obieram i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z dynią wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piekę około 20-25 do miękkości dyni.
    Upieczoną rozdrabniam dokładnie blenderem, tak żeby nie było grudek.

  2. Puree jest już gotowe, więc czas na przygotowanie ciasta:
    Do mąki dodaję suche składniki oprócz cukru i mieszam.

    Do miski wybijam jajka dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby cukier się rozpuścił, a jajka zbielały.

  3. Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję. Po oleju dodaję puree i miksuję tak żeby składniki się połączyły.

  4. Następnie stopniowo dodaję mąkę i miksuję na wolnych obrotach, tak żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli jest za luźne to dodajemy trochę mąki, a jeżeli za gęste to dodajemy trochę mleka.

  5. Gotowe ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.

  6. Pieczenie:
    Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę do suchego patyczka, w mniejszych foremkach 20x11 ciasto piekłam około 45 minut, a w większej 26x11 piekłam około 55 minut.

    Upieczone wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.

    Ciasto dyniowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń