Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji 1,60 zł
Ze 150 g mąki, masła i cukru pudru zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki, a potem wylepiamy nim natłuszczoną blachę i pieczemy na złoty kolor. Wyjmujemy.
Dynię gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Żółtka ucieramy z łyżką cukru kryształu. Dodajemy do nich dynię, mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i otartą skórką z pomarańczy. Białka ubijamy z resztą cukru i delikatnie mieszamy z żółtkami. Przekładamy do blachy, w której upiekliśmy kruchy spód i pieczemy 30 minut w temperaturze 200oC. Studzimy w formie.
Spód z kruchego ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, a na nią wykładamy ciasto dyniowe. Wierzch smarujemy resztą marmolady i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza 1 porcji 189 kcal Białko 7g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia