Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby postawić na stole pięknie prezentujące się ciasto, wcale nie musisz spędzać w kuchni długich godzin. Wystarczy, że poświęcisz kilkanaście minut na ciasto falochron. Przygotowanie go to świetna zabawa, z którą poradzi sobie nawet początkujący kucharz. A efekt? Pyszny placek idealnie pasujący do popołudniowej kawy lub herbaty.
Blaszka o rozmiarze ok. 24x35 cm
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 335
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 335
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. W międzyczasie dalej ją ubijając, stopniowo dodaj cukier. Na samym końcu dodawaj po jednym żółtku.
Na zmniejszonych obrotach miksera dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Dalej ubijaj masę, dodając na przemian olej oraz wodę.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie całe ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj 45 g kakao, a do drugiej 45 g mąki. W międzyczasie wysmaruj blaszkę masłem lub margaryną i obsyp po całości bułką tartą. Na środek blaszki wlej ciemne ciasto na przemian z jasnym. Możesz też nakładać ciasto na przemian łyżką, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Od czasu do czasu sprawdzaj wilgotność ciasta. Wyjmij je dopiero w momencie, gdy patyczek będzie suchy. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
W międzyczasie rozpuść obie czekolady w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej. Białą czekoladę wymieszaj ze śmietanką, a następnie po połączeniu się składników, wylej ją i szybko rozprowadź po cieście. Polewę czekoladową wyciskaj przez rękaw cukierniczy i utwórz poziome paski w równych odstępach, na jeszcze niezastygniętej białej warstwie. Następnie patyczkiem drewnianym przeciągnij czekoladę tworząc wzorek.