Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto fasolowe z pianką i musem jabłkowym (bez cukru, bez mąki)

Ciasto fasolowe z pianką i musem jabłkowym (bez cukru, bez mąki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 12061

Starałam się zrobić ciasto odpowiednie dla diety IO (choć dopiero się uczę i błądzę trochę jak we mgle). Wyszło pyszne, ale następnym razem zmieniłabym co nieco.

Składniki

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 10-11 łyżek erytrolu
  • 10 (średnio-czubatych) łyżeczek kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 330g śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 400g (puszka) mleczka kokosowego (ja miałam słabe ok 60% masy kokosowej, najlepsze jest minimum 80% masy kokosowej)
  • żelatyna 20g+20g=40g
  • Cukier wanilinowy
  • domowy mus jabłkowy bez cukru (z erytrolem)
  • opcjonalnie wiórki kokosowe, draże kokosowe (korsarze)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto fasolowe z pianką i musem jabłkowym (bez cukru, bez mąki)

Przygotowanie

  1. Robiłam na sporą blachę 39cmx23cm
    (wyszło 18 porcji widocznych na zdjęciu)
    O ile dobrze policzyłam to ładunek glikemiczny na 1 porcję bez musu jabłkowego wychodzi 9,38 ale jak się pomyliłam w obliczeniach to proszę mnie poprawić.
    Liczyłam bez musu, ponieważ mus jest zależny od tego z jakich będzie owoców i z jakimi dodatkami. Ja robiłam własny mus jabłkowy i nie liczyłam dokładnie ile mi wyszło w nim wartości odżywczych.

    Założyłam, z pomocą aplikacji fitatu, że 1 porcja to:
    ciasto bez musu: btw - 6,4g/10,8g/11,9g - 154kcal
    mus jabłkowy: btw - 0,4g/0,4g/13g - 54kcal
    ciasto z musem: btw - 6,8g/11,2g/24,9g - 208kcal

    Dodam również, że węgle w cieście bez musu to 11,9g z czego tylko 0,55 to cukry.

  2. Ciasto:
    2 puszki czerwonej fasoli (bardzo dobrze wypłukanej z zalewy)
    4 jajka
    9 łyżek erytrolu
    10 łyżeczek kakao (ja miałam takie średnio czubate)
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Włączyć piekarnik, dół bez t-o, 185*C.
    Fasolę BARDZO dobrze opłukać.
    Jajka rozdzielić na żółtka i białka.
    Zblendować fasolę z żółtkami na bardzo gładką masę.
    Dodać kakao, erytrol, proszek do pieczenia.
    Ubić białka i dodać do masy.
    Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok 45 minut na środkowym poziomie bez termoobiegu.
    Po upieczeniu odczekać aż wystygnie (można po jakimś czasie włożyć do lodówki, aby szybciej się zrobiło zimne).
    Jak wystygnie to ściągnąć papier do pieczenia a ciasto ponownie włożyć do blachy.

  3. Biała pianka:
    śmietanka 30% 330g
    mleczko kokosowe 400g
    żelatyna 20g
    cukier wanilinowy 1 opakowanie
    erytrol z 2 łyżki

    opcjonalnie wiórki kokosowe i draże kokosowe (korsarze), wtedy przepis nie dla IO.



    Mleko kokosowe oddzielić płynne od rzadkiego (teraz już wiem, że najlepiej, aby miało 80% masy kokosowej, moje miało ok 60% więc za mało).
    Rozpuścić żelatynę. Najpierw namoczyć w 2 łyżkach mleka kokosowego. Później podgrzać w 1/4 szklanki mleka kokosowego rzadkiego, ważne, aby nie zagotować i aby zbyt ciepłe nie było)
    Ubić gęstą część a rzadką namoczyć ciasto fasolowe, wcześniej robiąc w nim dziurki widelcem).
    Ubić śmietankę z erytrolem i cukrem wanilinowym.
    Do ubitej śmietanki włożyć ubite mleko kokosowe (to gęste) i dalej ubijać. Powoli wlewać rozpuszczoną i chłodną żelatynę i dalej ubijać.
    Opcjonalnie dodać wiórki kokosowe (ilość według uznania) i draże kokosowe (ok 2 opakowań). Wtedy już nie będzie dla IO, ale też fajnie pasuje dla tych co nie potrzebują liczyć cukrów.
    Wlać na ciasto fasolowe.
    Włożyć do lodówki.

  4. Mus jabłkowy
    Ja miałam domowy z jabłek, cynamonu i erytrolu (1l słoik)
    Dodałam 20g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Wyłożyłam na piankę, gdy ta stężała i znowu do lodówki na chwilę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 29 września 2018 "Słodziak" dziękuje za to ciasto ! Zabieram i do wypróbowania. Czasem ma się ochotę na coś słodkiego. Będę czekać na Twój nowy przepis :):)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń