Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto figa z makiem

Ciasto figa z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2529

Dodano:

Odsłon: 138

Makowy biszkopt przekładany masą twarogowo - figową, udekorowany karmelizowanymi figami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mak - 50g
  • Masa:
  • Serek do smarowania śmietankowy - 300g
  • Masło - 70g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Dżem figowy - 200g
  • Na górę:
  • Dżem figowy - 100g
  • Figi karmelizowane:
  • Figi - 3 szt (u mnie były 2 i myślę, że to trochę za mało)
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto figa z makiem

Przygotowanie

  1. Biszkopt: (u mnie na tortownicy 26cm)
    Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajmy pianę z białek i mak, mieszamy delikatnie łyżką.

    Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
    Po ostudzeniu kroimy na pół.

    Masa:
    Ciepłe masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serki kanapkowe i dżem figowy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

    Figi karmelizowane:
    Na patelni podgrzewamy masło. Gdy się rozpuści rozsypujemy równomiernie łyżkę cukru. Układamy figi pokrojone w plastry (nie mogą być zbyt cienkie) i posypujemy resztą cukru. Kiedy nabiorą ładnego koloru obracamy na drugą stronę. Uwaga! Plasterki są bardzo delikatne, więc trzeba to zrobić uważnie.

    Dolny biszkopt smarujemy masą z serków i dżemu. Kładziemy górny biszkopt, smarujemy go dżemem figowym i układamy jeszcze ciepłe karmelizowane figi.

    Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń