Do góry

Desery Przepis na:

ciasto fit z kremem.

ciasto fit z kremem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 4271

Pyszne ciasto bez mąki i cukru, w sam raz dla cukrzyków.

Składniki

  • puszka białej fasoli konserwowej - 400 g - po odsączeniu 240 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 2 jaja
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • KREM
  • kubeczek serka riccotta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ksylitolu
  • dowolne owoce
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę płuczemy na sicie wodą, odsączamy, przekładamy do miski i blendujemy na jednolitą masę razem z jajami i jogurtem. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia lub sodę i ksylitol.

  2. Wszystko mieszamy i przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie blacha o wymiarach 20/24 cm. Studzimy.

  3. Krem: riccottę z jogurtem i ksylitolem miksujemy w misce do połączenia składników. W mikrofali rozpuszczamy 3/4 tabliczki czekolady. Ja użyłam takiej bez cukru z 70% kakao. Czekoladę należy roztapiać etapami, (po 10 sekund) aby jej nie spalić. Następnie do czekolady dodajemy po łyżce kremu i mieszamy ( czekolada jest ciepła a krem zimny i mógłby się zważyć dlatego trzeba ją zahartować) gdy czekolada zrobi się chłodna wtedy dodajemy ją do reszty kremu i chwilę miksujemy.

  4. Na ostudzone ciasto wykładamy czekoladowy krem a następnie układamy owoce. Ja pozostałą część czekolady roztopiłam i polałam nią wierzch ciasta.
    Odstawiamy deser na godzinę do lodówki żeby się schłodził.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń