Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto bez mąki i cukru, w sam raz dla cukrzyków.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6164
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6164
Składniki
Fasolę płuczemy na sicie wodą, odsączamy, przekładamy do miski i blendujemy na jednolitą masę razem z jajami i jogurtem. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia lub sodę i ksylitol.
Wszystko mieszamy i przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie blacha o wymiarach 20/24 cm. Studzimy.
Krem: riccottę z jogurtem i ksylitolem miksujemy w misce do połączenia składników. W mikrofali rozpuszczamy 3/4 tabliczki czekolady. Ja użyłam takiej bez cukru z 70% kakao. Czekoladę należy roztapiać etapami, (po 10 sekund) aby jej nie spalić. Następnie do czekolady dodajemy po łyżce kremu i mieszamy ( czekolada jest ciepła a krem zimny i mógłby się zważyć dlatego trzeba ją zahartować) gdy czekolada zrobi się chłodna wtedy dodajemy ją do reszty kremu i chwilę miksujemy.
Na ostudzone ciasto wykładamy czekoladowy krem a następnie układamy owoce. Ja pozostałą część czekolady roztopiłam i polałam nią wierzch ciasta. Odstawiamy deser na godzinę do lodówki żeby się schłodził. Smacznego :)