Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto gruszkowo- borówkowe z kajmakiem

Ciasto gruszkowo- borówkowe z kajmakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2079

Dodano:

Odsłon: 206

Pychota owocowa z słodkim kremem!

Składniki

  • Biszkopt:
  • jaja 4
  • mąka pszenna Typ 500 4 łyżki
  • budyń w proszku 4 łyżki
  • Cukier 0,5 szkl
  • Olej roślinny 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Beza:
  • Cukier 1 szkl
  • wafel Grześki w czekoladzie 10dag
  • czekolada mleczna pokrojona 10 dag
  • Wiórki kokosowe 10 dag
  • Rodzynki 10dag
  • białko jaja kurzego 6 szt
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Warstwa gruszkowa:
  • gruszki 1 kg
  • Jabłko 2 szt
  • galaretki cytrynowe 2 szt
  • Warstwa borówkowa:
  • borówki 20 dag
  • śmietanka 36% 330ml
  • galaretka czerwona 1 szt
  • Krem nutella:
  • Nutella
  • Masło 1 szt
  • alkohol do smaku
  • sliwki moczone w alkoholu
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki
  • kajmak
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Ciasto gruszkowo- borówkowe z kajmakiem

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.


  2. Beza:
    Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy rodzynki, pokruszone wafelki, kokos, czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy do 25 minut w 180 stopniach.
    Krem nutella:
    Masło ucieramy i łączymy z Nutellą, alkoholem i śliwkami.

  3. Warstwa gruszkowa:
    Gruszki i jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dajemy do garnka i smażymy. Można dolać troszkę wody. Blendujemy. Galaretki rozpuszczamy w małej ilości wody i mieszamy z musem.

  4. Warstwa borówkowa:
    Śmietankę ubijamy. Borówki podgotowujemy i blendujemy. Galaretkę rozpuszczamy w ¼ szkl wrzątku. Do śmietanki dajemy galaretkę miksujemy, wlewamy borówki mieszamy.
    Przełożenie:
    Biszkopt- kajmak- beza-krem nutella- herbatniki- kajmak- herbatniki-warstwa gruszkowa- herbatnik- warstwa borówkowa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń