Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Grzesiek bez pieczenia to pyszny smakołyk z dodatkiem popularnych wafelków idealny do popołudniowej kawy. Mimo swojej kaloryczności polecam go szczególnie miłośnikom słodkości, będą nim zachwyceni.
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 159
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 318
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 123
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 159
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 318
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 123
Składniki
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Na ciastkach umieszczamy dżem i starannie go rozsmarowujemy. Wafelki Grześki kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania dodajemy śmietan – fixy. Do masy wrzucamy połowę pokrojonych wafelków i wszystko delikatnie razem łączymy. Tak przygotowaną masę przekładamy na warstwę dżemu i dokładnie ją rozprowadzamy. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe wafelki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.