Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można upiec ciasto na bazie herbaty? Oczywiście! I to na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na wariant ucierany, z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych. Dodajemy je tylko do części ciasta, dzięki czemu jest ono dwukolorowe. Równie dobrze jednak możesz zrobić wariant jednobarwny. Wilgotne ciasto herbaciane świetnie komponuje się z bakaliami czy konfiturą. Z powodzeniem jednak można połączyć je z kremem.
forma o wymiarach około 21x21 cm
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2158
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12312
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2158
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12312
Składniki
Nagrzej piekarnik do 200°C. Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach około 21x21 cm.
Zaparz herbatę (około 2 saszetki na 300 ml wody). Utrzyj 3 jajka (w całości) z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Połącz ją z olejem, a następnie wlej do niej lekko przestudzoną herbatę (zostaw 2 łyżki do kremu). Do uzyskanej masy stopniowo (nie przerywając miksowania) wsyp mąkę i sodę.
Podziel ciasto na dwie części. Jedną połącz z cukrem waniliowym, a drugą z przyprawami korzennymi. Przelej do formy ciasto korzenne. Wyłóż na nie warstwę ciasta waniliowego. Wstaw na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka).
Utrzyj żółtko z cukrem. Połącz z 2 łyżkami herbaty i wymieszaj z serkiem mascarpone. Wstaw herbaciany krem do lodówki. Posmaruj nim ciasto, gdy wystygnie. Udekoruj posypką czekoladową.