Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wilgotne ciasto, którego "magicznym" składnikiem nadającym mu smaku jest mocny napar z herbaty. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Gorąco polecam.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na przemian wlewamy miód, olej i herbatę. Cały czas miksując dodajemy suche składniki. Ciasto dzielimy na pięć części i pieczemy (blaszki 24/24 cm) ok 15 minut w temp 180 stopni.
Mleko, cukier i kaszę manną gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnej masy cały czas miksując. Gdy masa będzie już połączona i puszysta wlewamy sok z cytryny.
Zimne blaty smarujemy powidłami,układamy dwa blaty jeden na drugim, potem połowę masy grysikowej, znowu dwa posmarowane powidłami blaty, reszta masy, blat który na górze również smarujemy powidłami. Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, wsypujemy posiekaną czekoladę, mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewę wykładamy na wierzch ciasta. Smacznego