Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wilgotne ciasto, którego "magicznym" składnikiem nadającym mu smaku jest mocny napar z herbaty. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Gorąco polecam.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5678
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1144
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5178
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1559
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5678
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1144
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5178
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1559
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na przemian wlewamy miód, olej i herbatę. Cały czas miksując dodajemy suche składniki. Ciasto dzielimy na pięć części i pieczemy (blaszki 24/24 cm) ok 15 minut w temp 180 stopni.
Mleko, cukier i kaszę manną gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnej masy cały czas miksując. Gdy masa będzie już połączona i puszysta wlewamy sok z cytryny.
Zimne blaty smarujemy powidłami,układamy dwa blaty jeden na drugim, potem połowę masy grysikowej, znowu dwa posmarowane powidłami blaty, reszta masy, blat który na górze również smarujemy powidłami. Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, wsypujemy posiekaną czekoladę, mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewę wykładamy na wierzch ciasta. Smacznego