Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo - serowe

Ciasto jabłkowo - serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 2116

Dodano:

Odsłon: 2773

Końcówka lata zamknięta w smaku ciasta. Porcji nikt się nie oprze.

Składniki

  • Ser biały - 50 dag
  • Jabłka - 1 kg
  • Maliny - 35 dag
  • Jaja kurze - 7 szt.
  • Cukier biały kryształ - 52 dag
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Marchewka średnia - 2 szt.
  • Śmietana 30 % - 220 ml
  • Galaretka o smaku malinowym - 1 szt.
  • Budyń o smaku waniliowym - 40 g - 1 szt.
  • Cynamon - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto jabłkowo - serowe

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 12 dag cukru, usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon. Wystudzić. Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru.Masę jajecznąwymieszać z produktami sypkimi.

  2. Pod koniec dodać marchewkę i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec 20 minut lub suchego patyczka. 3 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru, dodać biały ser wymieszać, mieszając dodawać budyń i śmietanę. Na upieczone ciasto wyłożyć jabłka.

  4. Na jabłka wyłożyć przygotowany ser , wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni z włączoną górną grzałką.

  5. Maliny umyć włożyć do rondelka dodać 12 dag cukru , usmażyć konfiturę, pod koniec smażenia wsypać galaretkę , wymieszać, wystudzić, wyłożyć na ciasto.

  6. Schłodzić 3 godziny podzielić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń