Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Jajeczko to pyszny i kolorowy wypiek, który urozmaici każdy wielkanocny stół. Łączy w sobie delikatny smak sernika śmietankowego i musu czekoladowego. Całość wręcz rozpływa się w ustach!
Średnica formy: 18 cm
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 822
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 822
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz na okruchy za pomocą blendera lub robota kuchennego. W rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Zdejmij je z ognia i dodaj pokruszone ciasteczka. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Mieszanką wylep spód i brzegi tortownicy o średnicy 15 cm. Dobrze dociśnij palcami lub szklanką. Wstaw spód do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza na 8-10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę serową. W misce wymieszaj mikserem elektrycznym serek śmietankowy, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Jajka rozbełtaj w drugiej misce, a następnie dodaj je do masy. Mieszaj do połączenia. Wylej masę serową na podpieczony spód. Wstaw całość do piekarnika na 45-50 minut, do zrumienienia wierzchu.
Przygotuj mus czekoladowy. Żelatynę wymieszaj z gorącą wodą i odstaw do ostudzenia. W średniej wielkości misce wymieszaj cukier i kakao. Dodaj śmietankę i ekstrakt waniliowy. Miksuj wszystko aż mieszanina stanie się bardzo gęsta. Wlej rozpuszczoną żelatynę i całość dobrze, ale i delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej szpatułki. Wstaw mus do lodówki na 30-60 minut, aż zacznie lekko tężeć. Wylej go na warstwę serową i wygładź. Wierzch ciasta posyp kolorowymi kamyczkami. Ciasto Jajeczko wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.