Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jamajka-z bananami, bitą śmietaną i galaretką

Ciasto jamajka-z bananami, bitą śmietaną i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5880

Dodano:

Odsłon: 3775

Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą.

Składniki

  • SKŁADNIKI: *Na dużą blaszkę BISZKOPT -6 jajek -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej -3/4 szklanki cukru
  • -2 duże łyżki kakao -1 budyń czekoladowy 40g -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • PONCZ -3/4 szkl wody -sok z 1/2 cytryny -5 łyżek wódki
  • -3 łyżki cukru
  • MASA ŚMIETANOWA - 750ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy -3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO: -sok z 1/2 cytryny do posmarowania bananów by nie ciemniały -5 dużych bananów -2 galaretki cytrynowe
  • -800ml wrzątku -0,5 tabliczki czekolady deserowej
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężenia.

    Potem przygotowujemy biszkopt.

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka. W miseczce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy krótko na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy budyń i kakao.
    Miksujemy do połączenia się składników.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170stopni-do suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki, studzimy i kroimy na dwa blaty.

  2. Składniki na poncz mieszamy ze sobą i ponczujemy pierwszy blat biszkopta.
    banany kroimy albo wzdłuż albo na grubsze plastry. *Ja następnym razem pokroję w plastry, ponieważ miałam naprawdę wielkie banany i ciasto wyszło mi dość wysokie :-)
    Ciasno układamy obok siebie, i smarujemy sokiem z cytryny-by brzydko nie ściemniały.

  3. Banany zalewamy tężejącą galaretką i wszystko wsadzamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.Następnie zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z fixami.
    2/3 śmietany wykładamy na galaretkę.
    następnie dajemy 2 blat biszkopta, ponczujemy go i wykładamy resztę śmietany.
    Całość obficie posypujemy startą czekoladą.
    Ciasto powinno poleżeć w lodówce co najmniej kilka godzin

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń