Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy biszkopt z masą serową i znakomitą frużeliną wiśniową. Sprawdzi się podane podczas przyjęcia, ale również jako propozycja na niedzielne ciasto.
Blaszka 25x37 cm
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2925
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2925
Składniki
Biszkopt. Do miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijać na sztywną pianę. Pod koniec wsyp cukier i miksuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Do mamy jajecznej dodaj mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj. Do tortownicy wyłożonej papierem wylej ciasto i piecz w 180 stopniach C przez około o40 minut, do suchego patyczka.
Masa serowa. Ser zmiksuj z cukrem. Żelatynę rozpuść w 7 łyżkach gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gdy będzie gotowa dodaj ją do sera i ponownie zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywną pianę i zmieszaj ją z serem twarogowym.
Frużelina Wiśnie umyj, osusz i pozbaw pestek. Przesyp je do garnka i wlej odrobinę wody, zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy puszczą sok wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Do szklanki odlej odrobinę soku i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Następnie całość przelej do garnka, całość zagotuj. Zdejmij z ognia wlej sok z cytryny i znowu zamieszaj.
Na biszkoptowy spód wyłóż równomiernie masę serową i wygładź. Na wierzch umieść frużelinę. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.