Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz awarię piekarnika, a potrzebujesz przygotować pyszne ciasto na przyjęcie? Nic trudnego. Przyrządź apetyczny blok czekoladowy z zaskakującą zawartością. Niezależnie od wieku Twoich gości, taka słodkość zrobi furorę na wieczornej uczcie. Przygotuj to szybkie ciasto bez pieczenia z najmłodszymi członkami Twojej rodziny. Milusińscy będą mogli zapoznać się ze sztuką cukiernictwa bez użycia niebezpiecznego dla dzieci piekarnika. Ciasto Jeż sprawdzi się także jako smakołyk w podróży lub jako słodkie drugie śniadanie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Połam gorzką i mleczną czekoladę na małe kawałki i wrzuć do rondelka. Do czekolady dołóż miękkie masło (1 łyżkę masła zostaw na później) i rozpuść całość na wolnym ogniu. Do masy dodaj śmietanę, cukier i aromat, a następnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Przygotuj foremkę (tzw. keksową o długości około 30 cm) i wyłóż ją folią spożywczą. Na dnie foremki ułóż warstwę czekoladowej masy (ok. 1 cm). Na tym ułóż herbatniki w taki sposób, aby nie dotykały brzegów blaszki. Na ciastkach rozsmaruj kolejną warstwę masy. Powtarzaj czynność do momentu wyczerpania herbatników tak, aby na wierzchu znajdowała się czekoladowa masa.
Szczelnie zawiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyjmij foremkę, odwiń górną warstwę folii i wyłóż ciasto do góry nogami na duży talerz lub deskę.
Rozpuść czekoladę z łyżką masła i polej nią ciasto. Całość posyp kolorową posypką. Ciasto smakuje najlepiej schłodzone.