Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Jeżyk to wariacja na temat szarlotki. W tej wersji została ona połączona z śmietanowym kremem i słodkim sosem karmelowym. Kruchość migdałów dodaje temu ciastu charakteru.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 65
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 65
Składniki
Przygotuj ciasto. Wyrób razem wszystkie składniki za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub rękoma na gładkie ciasto. Rozwałkuj je na placek o średnicy ok. 20 cm.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i dobrze je dociśnij do dna.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Spód podpiecz przez ok. 10 minut.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Podduś je w niewielkiej ilości wody, a następnie rozłóż na podpieczonym wcześniej cieście.
Do szklanki wlej ok. 125 ml soku jabłkowego i wymieszaj do ze skrobią ziemniaczaną.
W garnku zagotuj pozostały sok z cukrem, a następnie wlej mieszaninę soku i skrobi. Krótko zagotuj.
Tak uzyskanym kisielem zalej jabłka na cieście. Piecz całość ponownie w 180 st. Celsjusza przez 30 minut. Wyjmij i ostudź. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego zastygnięcia masy jabłkowej.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec dodawaj łyżkami serek mascarpone i cukier. Przełóż krem na sztywną już masę jabłkową i wyrównaj nożem.
Przygotuj polewę. Do garnka włóż wszystkie składniki, z wyłączeniem ekstraktu waniliowego. Delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając. Gotuj przez ok. 5 minut, do zgęstnienia polewy. Dodaj ekstrakt i gotuj kolejną minutę.
Polewę zdejmij z ognia i przestudź pod przykryciem do temperatury pokojowej. Polej nią równomiernie krem.
Ciasto Jeżyk wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Podawaj na zimno, udekorowane całymi i siekanymi migdałami.