Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jeżynowe z bezami

Ciasto jeżynowe z bezami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 212

Rozpływa się w ustach, jeżyny z bezą i kakaowym ciastem chwali każdy!

Składniki

  • Ciasto:
  • Jajo kurze 5
  • Cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna Typ 500 4 łyzki
  • Kakao 1 łyzka
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Masa kawowa:
  • masło 10 dag
  • kawa rozpuszczalna
  • Mleko 1/4 litra
  • Cukier puder do smaku
  • alkohol do smaku
  • budyń śmietankowy 0,5 torebki
  • Masa jeżynowa:
  • jeżyny 10 dag
  • śmietana 30 % 660 ml
  • galaretka truskawkowa 2 szt
  • Dodatkowo:
  • bezy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto jeżynowe z bezami

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 22 cm. Chłodny przekrawamy na pół.

  2. Masa kawowa:

    Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Studzimy go, po czym łączymy z utartym masłem. Dodajemy do smaku alkohol. Masa jeżynowa: Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy.

  3. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy z ubitą śmietanką. Na końcu dodajemy zblendowane lub przetarte jeżyny i mieszamy łyżką.

    Przełożenie:

    Ciasto- masa kawowa- bezy- masa jeżynowa- ciasto- dekoracja dowolna

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń