Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe budyniowo-serowe z owocami

Ciasto jogurtowe budyniowo-serowe z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6939

Dodano:

Odsłon: 268

Ciasto z jogurtem, masą budyniowo-serową i brzoskwiniami. Ciasto z kruszonką i lukrem, bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO JOGURTOWE:
  • -6 jajek -250 g. cukru -1 cukier waniliowy
  • -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -400 g. jogurtu naturalnego -3/4 szklanki oleju
  • MASA BUDYNIOWO-SEROWA:
  • -500 ml. mleka -1 duży budyń malinowy(na 3/4 l.)
  • -3 łyżki cukru -100 g białej czekolady -250 g. sera śmietankowego
  • OWOCE: -1 puszka brzoskwiń
  • KRUSZONKA:
  • -200 g. mąki -100 g. masła
  • -6 łyżek brązowego cukru -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -3/4 szklanki cukru pudru -1 łyżka soku z cytryny
  • -parę łyżek gorącej wody.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Białka ubić z cukrem, potem z żółtkami (po 1).Przesiać mąkę z proszkiem i mieszać łopatką. Dodawać porcjami jogurt i wmieszać. Na koniec wkręcić olej.Ciasto wylać do blaszki 30x40, zamkniętej ze wszystkich stron i wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa-Ugotować budyń z cukrem.(jeżeli budyń jest z cukrem, to ten omijamy). Odstawić i do gorącego wsypać, posiekaną czekoladę.Wymieszać i jak troszkę przestygnie to wmieszać ser. Od czasu do czasu przemieszać, żeby nie zgęstnął.
    Na ciasto poukładać, budyń kupkami.

  3. owoce-Brzoskwinie odsączyć, pokroić na części i poukładać w ciasto.

  4. Wszystkie składniki na kruszonkę, rozetrzeć w palcach i rozsypać na placku.

  5. Piec w 175* ok. 1 godz.
    (Uważać bo każdy piekarnik, może inaczej piec.Moje trochę piekłam za krótko, bo wyszło bardzo jasne.)

  6. Cukier puder rozetrzeć z sokiem. Dodać troszkę gorącej wody i wymieszać na lejącą papkę. Polać zimne ciasto w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń