Do góry

Desery Przepis na:

ciasto jogurtowe z truskawkami

ciasto jogurtowe z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 528

ciasto z truskawkami

Składniki

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajka - 2
  • jogurt grecki - 1 szklanka
  • olej - pół szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • truskawki - 300 g
  • płatki migdałowe - 50 g
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasto jogurtowe z truskawkami

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, więc mniej więcej na godzinę przed pieczeniem, jajka i jogurt należy wyciągnąć z lodówki.
    Truskawki umyć, pokroić na kawałki.

  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

  4. Kwadratową blachę o wymiarach 22 x 22 cm (można użyć tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy przełożyć ciasto, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, posypać płatkami migdałowymi.

  5. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń