Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - banalnie proste

Przepis dnia 2020-05-16
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - banalnie proste

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 461

Dodano:

Odsłon: 10868

Sprawdzony przepis na Ciasto jogurtowe z truskawkami. Ciasto jogurtowe jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. Polecam :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej + 100 g na kruszonkę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru + 4 łyżki na kruszonkę
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła(lub oleju) + 70g na kruszonkę
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 350 g truskawek
  • Cukier puder
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - banalnie proste

Przygotowanie

  1. Wszystkie skłaniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Przygotowujemy kruszonkę:

    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i cukier.

    Składniki rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.

    Kruszonkę wkładamy do zamrażalnika.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

    Dno foremki 25/21cm wykładamy papierem do pieczenia.

  4. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ubijanie powinno trwać kilka minut.

    Dodajemy jogurt, roztopione masło i mąkę, krótko miksujemy na wolnych obrotach.

  5. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchu układamy truskawki, posypujemy kruszonką.

  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, do suchego patyczka.

    U mnie piekarnik ustawiony góra+dół, bez termoobiegu.

    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń