Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowe mieszane łyżką

Ciasto kakaowe mieszane łyżką

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1946

Dodano:

Odsłon: 307

To jedno z moich ulubionych ciast i do tego nie musimy używać miksera :).Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil.To ciasto wychodzi wilgotne i rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 łyżki dżemu (u mnie truskawkowy)
  • tabliczka czekolady na polewę
  • keksówka
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
    Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie zbite).
    Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką (można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Wykładamy ciasto do formy.
    Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto.
    Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z formy i zdobimy polewą czekoladową. U mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń