Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowe z czekoladą

Ciasto kakaowe z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1308

Dodano:

Odsłon: 1417

Smaczne, mocno wilgotne ciasto, któremu nie oprze się żaden łakomczuch:)

Składniki

  • ciasto: 40 dag mąki
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody (z górką)
  • 120 gram margaryny (rozpuścić i schłodzić)
  • słoiczek dżemu truskawkowego z dużymi kawałkami owoców
  • 1 szklanka mleka
  • 150 gram czekolady mlecznej pokrojonej na dość duże kawałki
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • Polewa : 130 gram margaryny
  • 2 łyżki z górką cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek mleka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kakaowe z czekoladą

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem.
    W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, soda, kakao, czekolada pokrojona na kawałki), a w drugiej mokre (dżem margaryna, mleko).
    Do utartych jajek dodajemy suche i mokre składniki, mieszamy ręcznie najlepiej szpatułką albo drewnianą łyżką.
    Wylewamy cisto do natłuszczonej formy kwadratowej o boku 24 cm.
    Pieczemy w 180 st ok 45-50 min.

  2. Polewa:
    wrzucamy wszystko(oprócz mleka) do rondelka i mieszając czekamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy mleko i mieszamy ciągle, jak polewa nie będzie się rozwarstwiać i będzie miała bardziej gęstą konsystencje to nie dodajemy więcej mleka.
    Ciepłą (ale nie gorącą) polewę wylewamy na ciepłe ciasto:)
    czekamy aż wystygnie i w końcu możemy się poczęstować:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń