Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowe z mlecznym kremem

Ciasto kakaowe z mlecznym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2242

Dodano:

Odsłon: 6080

Ciasto zwane często "Milky way". Wystarczy mały kawałek aby zaspokoić apetyt na słodkości.

Składniki

  • Ciasto:
  • masło - 100 g
  • cukier - 1 szklanka
  • jaja - 2 sztuki
  • dżem lub powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • soda - 1 łyżeczka
  • Krem:
  • mleko - 1/2 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • mleko w proszku - 2 szklanki
  • masło - 250 g
  • Polewa:
  • czekolada mleczna - 100 g
  • mleko - 4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą, a następnie, nadal ucierając, stopniowo dodawać w kolejności: jaja, dżem/powidła, kakao, mąkę na przemian z mlekiem i sodę. Ciasto przełożyć do formy
    o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto i przekroić je na dwa blaty.

  2. Krem:
    Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko z cukrem, a następnie, nadal ucierając, wsypywać partiami mleko w proszku. Wyłożyć krem na dolny blat ciasta i przykryć górnym blatem.

  3. Polewa:
    Czekoladę rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu i lekko przestudzić, a następnie równomiernie rozprowadzić po cieście. Dodatkowo ciasto można udekorować czekoladowymi cukierkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń