Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zwane często "Milky way". Wystarczy mały kawałek aby zaspokoić apetyt na słodkości.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2912
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 876
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2418
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6718
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2912
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 876
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2418
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6718
Składniki
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, a następnie, nadal ucierając, stopniowo dodawać w kolejności: jaja, dżem/powidła, kakao, mąkę na przemian z mlekiem i sodę. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto i przekroić je na dwa blaty.
Krem: Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko z cukrem, a następnie, nadal ucierając, wsypywać partiami mleko w proszku. Wyłożyć krem na dolny blat ciasta i przykryć górnym blatem.
Polewa: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu i lekko przestudzić, a następnie równomiernie rozprowadzić po cieście. Dodatkowo ciasto można udekorować czekoladowymi cukierkami.