Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne. Według przepisu koleżanki z PP z 2016 roku.
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 45
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30758
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9065
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 776
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 45
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30758
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9065
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 776
Składniki
Tortownica 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Galaretka. Owoce lekko zmiksować blenderem, dodać cukier i zagotować. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby łącznie uzyskać 500 ml. Dodać galaretkę i rozpuścić. Całość przelać do szklanej miski o średnicy 18 cm. Odstawić do całkowitego stężenia. Galaretka dobrze wyjdzie z miski, po chwilowym włożeniu jej do pojemnika z bardzo ciepłą wodą. Ciasto. Masa kakaowa. Kakao zalać wrzątkiem i wymieszać. Dodać mleko, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewać olej i dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera, i partiami dodawać mąkę i masę kakaową. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i piec w 175-170 C ponad godzinę (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić. Krem. Wymieszać, cukier, śmietan-fixy i cukier z wanilią . Mascarpone, twarożek i śmietankę zmiksować na najniższych obrotach, do połączenia się składników. Dodać cukier i zwiększyć obroty i ubijać do uzyskania gęstego kremu. Górę ciasta odciąć i odłożyć i wykorzystać do " kartofelków ". Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na trzy równe placki. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, a wokół niego rant tortownicy. Po środku delikatnie ułożyć stężałą galaretkę, boki dobrze wypełnić kremem. Na wierzchu ułożyć drugi placek i posmarować go kremem. Przykryć trzecim plackiem i posmarować go resztą kremu. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.