Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne. Według przepisu koleżanki z PP z 2016 roku.
Ciasto kakaowe z wiśniami
Składniki
Ciasto
- mąka tortowa 280 g
- ciemne kakao 120 g
- 250ml wrzątku
- 125ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g masła
- 275 g cukru muscovado
- 165g drobnego cukru białego
- 125ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
- 500g serka mascarpone
- 310 g naturalnego twarożku
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 śmietan Fixy
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Galaretka wiśniowa
- 300 g wydrylowanych wiśni
- 35 g cukru ( 2 łyżki )
- 1 wiśniowa galaretka
Składniki
Ciasto
- mąka tortowa 280 g
- ciemne kakao 120 g
- 250ml wrzątku
- 125ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g masła
- 275 g cukru muscovado
- 165g drobnego cukru białego
- 125ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
- 500g serka mascarpone
- 310 g naturalnego twarożku
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 śmietan Fixy
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Galaretka wiśniowa
- 300 g wydrylowanych wiśni
- 35 g cukru ( 2 łyżki )
- 1 wiśniowa galaretka

Etapy przygotowania
Tortownica 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Galaretka. Owoce lekko zmiksować blenderem, dodać cukier i zagotować. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby łącznie uzyskać 500 ml. Dodać galaretkę i rozpuścić. Całość przelać do szklanej miski o średnicy 18 cm. Odstawić do całkowitego stężenia. Galaretka dobrze wyjdzie z miski, po chwilowym włożeniu jej do pojemnika z bardzo ciepłą wodą. Ciasto. Masa kakaowa. Kakao zalać wrzątkiem i wymieszać. Dodać mleko, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewać olej i dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera, i partiami dodawać mąkę i masę kakaową. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i piec w 175-170 C ponad godzinę (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić. Krem. Wymieszać, cukier, śmietan-fixy i cukier z wanilią . Mascarpone, twarożek i śmietankę zmiksować na najniższych obrotach, do połączenia się składników. Dodać cukier i zwiększyć obroty i ubijać do uzyskania gęstego kremu. Górę ciasta odciąć i odłożyć i wykorzystać do " kartofelków ". Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na trzy równe placki. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, a wokół niego rant tortownicy. Po środku delikatnie ułożyć stężałą galaretkę, boki dobrze wypełnić kremem. Na wierzchu ułożyć drugi placek i posmarować go kremem. Przykryć trzecim plackiem i posmarować go resztą kremu. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 121
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 121


Składniki
- mąka tortowa 280 g
- ciemne kakao 120 g
- 250ml wrzątku
- 125ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g masła
- 275 g cukru muscovado
- 165g drobnego cukru białego
- 125ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500g serka mascarpone
- 310 g naturalnego twarożku
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 śmietan Fixy
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 300 g wydrylowanych wiśni
- 35 g cukru ( 2 łyżki )
- 1 wiśniowa galaretka
Tortownica 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Galaretka. Owoce lekko zmiksować blenderem, dodać cukier i zagotować. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby łącznie uzyskać 500 ml. Dodać galaretkę i rozpuścić. Całość przelać do szklanej miski o średnicy 18 cm. Odstawić do całkowitego stężenia. Galaretka dobrze wyjdzie z miski, po chwilowym włożeniu jej do pojemnika z bardzo ciepłą wodą. Ciasto. Masa kakaowa. Kakao zalać wrzątkiem i wymieszać. Dodać mleko, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewać olej i dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera, i partiami dodawać mąkę i masę kakaową. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i piec w 175-170 C ponad godzinę (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić. Krem. Wymieszać, cukier, śmietan-fixy i cukier z wanilią . Mascarpone, twarożek i śmietankę zmiksować na najniższych obrotach, do połączenia się składników. Dodać cukier i zwiększyć obroty i ubijać do uzyskania gęstego kremu. Górę ciasta odciąć i odłożyć i wykorzystać do " kartofelków ". Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na trzy równe placki. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, a wokół niego rant tortownicy. Po środku delikatnie ułożyć stężałą galaretkę, boki dobrze wypełnić kremem. Na wierzchu ułożyć drugi placek i posmarować go kremem. Przykryć trzecim plackiem i posmarować go resztą kremu. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Obłędnie dobre.
Pyszotka:)
Takie ciasta uwielbiam!
Wspaniałe ciasto 🍰
Super ciacho :)