Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe ciasto z mocno czekoladowym spodem, bitą śmietaną i masą z dodatkiem alkoholu... Rozgrzewa! W sam raz na jesienną aurę, która panuje za oknem. Wystarczy gorąca herbata i kawałek tego ciacha, aby wieczór stał się lepszy ;)
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 98
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 49
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10268
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 103
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 65
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 164
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 98
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 49
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10268
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 103
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 65
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 164
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać żółtka. W następnej kolejności przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka. Masa ajerkoniakowa: Połowę cukru i mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając partiami cukier puder, a na samym końcu śmietan fixy. Na biszkopt wyłożyć połowę masy ajerkoniakowej, ułożyć okrągłe biszkopty moczone w kawie, wyłożyć resztę masy. Posypać kakao. Wyłożyć masę śmietanową, po czym również udekorować kakao (można tu także użyć płatków czekoladowych).