Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe ciasto z mocno czekoladowym spodem, bitą śmietaną i masą z dodatkiem alkoholu... Rozgrzewa! W sam raz na jesienną aurę, która panuje za oknem. Wystarczy gorąca herbata i kawałek tego ciacha, aby wieczór stał się lepszy ;)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 267
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 276
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16355
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 103
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 250
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 267
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 276
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16355
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 103
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 250
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać żółtka. W następnej kolejności przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka. Masa ajerkoniakowa: Połowę cukru i mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając partiami cukier puder, a na samym końcu śmietan fixy. Na biszkopt wyłożyć połowę masy ajerkoniakowej, ułożyć okrągłe biszkopty moczone w kawie, wyłożyć resztę masy. Posypać kakao. Wyłożyć masę śmietanową, po czym również udekorować kakao (można tu także użyć płatków czekoladowych).