Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebo w gębie tak można je nazwać:-))) Znalezione na jednym z ciekawych blogów ze słodkościami.
Zagotować 2 szklanki mleka z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Trzecią szklankę zmiksować z 4 jajkami mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Po ugotowaniu go jeżeli nadal mamy grudki możemy go zmiksować. Odstawić przykryte folią do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu miksując na gładką masę.
Formę o wymiarach 22x23 wykładamy warstwą herbatników ( w przepisie który znalazłam było 6-7 paczek 100g ja kupiłam w Lidlu dwie paczki 450 gramowe a zużyłam na tą blaszkę tylko jedno)
Kajmak podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając gdyż szybko się przypala żeby było nam go łatwiej rozprowadzić po herbatnikach.
Wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Teraz wykładamy przygotowany wcześniej krem budyniowy, wyrównujemy i kładziemy następną warstwę herbatników. Teraz owijamy blaszkę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki do następnego dnia.
Na drugi dzień śmietanę kremówkę 36% ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru pudru. Zależy jak bardzo słodkie chcecie. Wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i wykładamy ubitą śmietanę. Posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce.
Przepyszne wilgotne ciasto do popołudniowej kawki, ale także od święta
Odsłon: 2040
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4415
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243676
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4415
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243676
Składniki
Zagotować 2 szklanki mleka z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Trzecią szklankę zmiksować z 4 jajkami mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Po ugotowaniu go jeżeli nadal mamy grudki możemy go zmiksować. Odstawić przykryte folią do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu miksując na gładką masę.
Formę o wymiarach 22x23 wykładamy warstwą herbatników ( w przepisie który znalazłam było 6-7 paczek 100g ja kupiłam w Lidlu dwie paczki 450 gramowe a zużyłam na tą blaszkę tylko jedno) Kajmak podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając gdyż szybko się przypala żeby było nam go łatwiej rozprowadzić po herbatnikach. Wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Teraz wykładamy przygotowany wcześniej krem budyniowy, wyrównujemy i kładziemy następną warstwę herbatników. Teraz owijamy blaszkę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki do następnego dnia.
Na drugi dzień śmietanę kremówkę 36% ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru pudru. Zależy jak bardzo słodkie chcecie. Wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i wykładamy ubitą śmietanę. Posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce.
Przepisy Desery
Desery
Czekoladowe muffinki z budyniem. Słodki prezent na Dzień Mamy
Desery
Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy
Desery
Sernikobrownie z rabarbarem
Desery
Placek włoski - prosty przepis na domowe ciasto
Czekoladowe muffinki z budyniem. Słodki prezent na Dzień Mamy
Szukasz prezentu dla bliskiej osoby? Czekoladowe muffinki z budyniem są wpros...
Odsłon: 9
Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy
Słodki prezent na Dzień Mamy, który możecie przygotować samodzielnie i to bez...
Odsłon: 94