Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto karmelowo - śmietankowo - budyniowe

Ciasto karmelowo - śmietankowo - budyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1590

Dodano:

Odsłon: 10734

Niebo w gębie tak można je nazwać:-))) Znalezione na jednym z ciekawych blogów ze słodkościami.

Składniki

  • Herbatniki petit beurre 450g
  • Kajmak o smaku karmelowym około 600g
  • Mleko 3szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy duży
  • Masło 125g
  • Mąka pszenna 4 łyżki
  • Mąka ziemniacza 5łyżek
  • Jajka 4sztuki
  • Śmietana 36% 600g
  • Cukier puder 1-2 łyżki
  • Gorzka czekolada starta na tarce
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotować 2 szklanki mleka z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Trzecią szklankę zmiksować z 4 jajkami mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Po ugotowaniu go jeżeli nadal mamy grudki możemy go zmiksować. Odstawić przykryte folią do wystudzenia.
    Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu miksując na gładką masę.

  2. Formę o wymiarach 22x23 wykładamy warstwą herbatników ( w przepisie który znalazłam było 6-7 paczek 100g ja kupiłam w Lidlu dwie paczki 450 gramowe a zużyłam na tą blaszkę tylko jedno)
    Kajmak podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając gdyż szybko się przypala żeby było nam go łatwiej rozprowadzić po herbatnikach.
    Wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
    Teraz wykładamy przygotowany wcześniej krem budyniowy, wyrównujemy i kładziemy następną warstwę herbatników. Teraz owijamy blaszkę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki do następnego dnia.

  3. Na drugi dzień śmietanę kremówkę 36% ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru pudru. Zależy jak bardzo słodkie chcecie. Wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i wykładamy ubitą śmietanę. Posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 października 2014 ciasto wygląda bardzo smakowicie :-) spróbuję upiec wg Twojego przepisu :-)

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 07 maja 2014 Gosiu nie mam nic przeciwko i nawet nie mogę, znalazłam ten przepis w necie na jednym z wielu fajnych blogów i postanowiłam się nim podzielić. Tą masę używam też do innych ciast bo jest naprawdę pycha:-))) Pozdrawiam

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 06 maja 2014 Oczywiście chodzi o masę budyniową z kontrowersyjnym białkiem ;)

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 06 maja 2014 Zrobiła to ciasto i jest pyszne :) Bez "cukrowania" stwierdzam, że masa jest super ! Przyznam szczerze, że właśnie ze względu na tą masę postanowiłam zrobić i się nie zawiodłam. To będzie moja masa do rurek ;)Mam nadzieję, że autorka przepisu nie ma nic przeciw :))))

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 maja 2014 Figg, nie ma zakończmy , bo Pani Norce coś się nie podoba, tylko chyba sama nie wie co ! Norka, dodaj sobie nawet całe jajka w skorupkach, bo ciągle masz problem czytania ze zrozumieniem. A adorację polecam w Kościele , bo nie zaszkodzi czasami być bliżej Istoty Wyższej. Twoje przepisy Nora UWIELBIAM i do wypróbowania !!

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 02 maja 2014 Na tym zakończymy dyskusję na ten temat. Ja wiem swoje ty swoje. Miłego dnia

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nora 02 maja 2014 Tu wzajemna adoracja i cukrowanie nie pomoże ! Radzę dodawać same żółtka inaczej opisane niebo w gębie KOSZ_alin

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 maja 2014 Ciasto przepyszne i do zrobienia na już !!! I radzę niektórym czytać nawet trzy razy, jak mają problem ze zrozumieniem przepisu. Pozdrawiam Autorkę przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 01 maja 2014 Czytaj ze zrozumieniem! Jedyne jajka jakie tu są to dodane do budyniu które wcześniej są zmiksowane ze szklanką mleka i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Krytyka owszem ale obiektywna.

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nora 01 maja 2014 Jak żyje to nie słyszałam by gotować białko jaja. Jak podajesz przepis to pisz dokładniej ,ze chodzi o żółtka !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń