Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebo w gębie tak można je nazwać:-))) Znalezione na jednym z ciekawych blogów ze słodkościami.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10407
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3319
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 968
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7884
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 193
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10407
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3319
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 968
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7884
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 193
Składniki
Zagotować 2 szklanki mleka z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Trzecią szklankę zmiksować z 4 jajkami mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Po ugotowaniu go jeżeli nadal mamy grudki możemy go zmiksować. Odstawić przykryte folią do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu miksując na gładką masę.
Formę o wymiarach 22x23 wykładamy warstwą herbatników ( w przepisie który znalazłam było 6-7 paczek 100g ja kupiłam w Lidlu dwie paczki 450 gramowe a zużyłam na tą blaszkę tylko jedno) Kajmak podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając gdyż szybko się przypala żeby było nam go łatwiej rozprowadzić po herbatnikach. Wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Teraz wykładamy przygotowany wcześniej krem budyniowy, wyrównujemy i kładziemy następną warstwę herbatników. Teraz owijamy blaszkę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki do następnego dnia.
Na drugi dzień śmietanę kremówkę 36% ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru pudru. Zależy jak bardzo słodkie chcecie. Wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i wykładamy ubitą śmietanę. Posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce.