Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3418

Dodano:

Odsłon: 609

Coś słodkiego dla amatorów kawy: kawowy biszkopt przełożony kawową masą:)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka 5 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • masa:
  • śmietana kremówka 1,5 szklanki
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • mleko w proszku 1 łyżka
  • żelatyna 2 łyżeczki z czubkiem
  • cukier 1 łyżka z czubkiem
  • tłuszcz do formy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem z na jasną masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną /najlepiej użyć kawy typu creme; kawę granulowaną trzeba rozkruszyć i przesiać przez sitko/ i porcjami dodajemy do masy jajecznej. Formę /moja miała wymiary 25x25/ natłuszczamy i przekładamy do niej przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 30 min - "do suchego patyczka". Odstawiamy do wystudzenia.

  2. Masa: kawę rozpuszczalną i mleko w proszku rozpuszczamy w 1/5 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu /jeśli trzeba to podgrzewamy/ a następnie a następnie studzimy/ mieszamy z kawą z mlekiem do czasu całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem a na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę z kawą. Dokładnie mieszamy.

  3. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na jeden blat przekładamy przygotowaną masę kawową i nakrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń