Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kawowe to słodki przysmak, który zachwyci niejedno podniebienie.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 395
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3707
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 395
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3707
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mak, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy a następnie nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki.
Do miski przekładamy serek mascarpone dodajemy, rozpuszczoną kawę i wszystko miksujemy do połączenia się składników. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie równe części, jedną połowę przygotowanej masy umieszczamy na biszkopcie dokładnie ją rozprowadzamy.
Pozostałą wystudzoną kawę wlewamy do miski. Biszkopty namaczamy dosłownie na sekundę w kawie i układamy jeden obok drugiego w formie do pieczenia, na biszkoptach starannie rozprowadzamy pozostałą masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao.