Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1709

Dodano:

Odsłon: 16925

Ciasto kawowe to słodki przysmak, który zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g suchego maku
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 ml kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej) + 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku ( do mascarpone )
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 4 – 5 łyżek naturalnego kakao
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto kawowe

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mak, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
    Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy a następnie nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki.

  2. Do miski przekładamy serek mascarpone dodajemy, rozpuszczoną kawę i wszystko miksujemy do połączenia się składników.
    W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie równe części, jedną połowę przygotowanej masy umieszczamy na biszkopcie dokładnie ją rozprowadzamy.

  3. Pozostałą wystudzoną kawę wlewamy do miski. Biszkopty namaczamy dosłownie na sekundę w kawie i układamy jeden obok drugiego w formie do pieczenia, na biszkoptach starannie rozprowadzamy pozostałą masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń