Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kawowe to słodki przysmak, który zachwyci niejedno podniebienie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10430
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1167
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11580
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 591
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10430
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1167
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11580
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 591
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mak, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy a następnie nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki.
Do miski przekładamy serek mascarpone dodajemy, rozpuszczoną kawę i wszystko miksujemy do połączenia się składników. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie równe części, jedną połowę przygotowanej masy umieszczamy na biszkopcie dokładnie ją rozprowadzamy.
Pozostałą wystudzoną kawę wlewamy do miski. Biszkopty namaczamy dosłownie na sekundę w kawie i układamy jeden obok drugiego w formie do pieczenia, na biszkoptach starannie rozprowadzamy pozostałą masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao.