Do góry

Desery Przepis na:

ciasto kawowe z mlekiem w proszku i galaretką

ciasto kawowe z mlekiem w proszku i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5883

Dodano:

Odsłon: 6700

Jest to ciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasta , polecam gorąco!!! Jest rewelacyjne :)

Składniki

  • przepis na blaszkę ok 25x35cm
  • -2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) -4 serki homogenizowane waniliowe po 200g
  • -250g masła lub margaryny, -1/2 szkl cukru -2 paczki biszkoptów okrągłych -1 żółtko
  • -3 galaretki pomarańczowe -2 łyżki żelatyny -1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. 1 galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody, studzimy. Blaszkę smarujemy tłuszczem.
    W galaretce maczamy biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki.

  2. WAŻNE:
    Przed przygotowaniem masy należy wyjąć z lodówki masło, jajko, serki tak by były w temperaturze pokojowej!!!

    Masło, żółtko oraz cukier ucieramy tak by powstała gładka masa.
    Dodajemy powoli serki homogenizowane, oraz mleko w proszku.Na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną wraz z żelatyną w 1/2 szkl wody. (WYSTUDZONĄ)
    Żelatynę z kawą dodajemy bardzo powli, po łyżeczce, tak by masa się nie zważyła.

  3. Masę wylewamy na biszkopty.Wsadzamy do lodówki na około 20 min tak by masa troszkę się ścięła.Następnie ponownie maczamy biszkopty w galaretce i wykładamy na masę.

  4. Pozostałe dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wody, tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto.I gotowe.
    Ciasto jest pyszne, mleko w proszku, serki oraz kawa nadają mu bardzo pyszny smak.
    Polecam Wam gorąco przygotowanie tego ciacha, bo warto :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń