Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kawowo-czekoladowe jest esencją tego, co lubią miłośnicy niezbyt słodkich, ale jednocześnie mocno czekoladowych deserów. Dodatek kawy, nadaje mu bardzo ciekawy posmak i doskonale wydobywa inne aromaty. To pyszne ciasto idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1446
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 78
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1446
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 78
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i ubij masę do całkowitego połączenia składników. Dodawaj na przemian wodę z mąką, zaczynając i kończąc na mące. Na koniec dodaj wanilię i wymieszaj. Masę przełóż do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 35-45 minut lub do suchego patyczka, w temperaturze 200 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź ciasto na kratce. Podziel je na 4 blaty.
Przygotuj syrop kawowy. Wymieszaj kawę z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj alkohol i wymieszaj. Gotowym syropem solidnie nasącz każdy z blatów ciasta.
Przygotuj lukier. Wszystkie składniki przełóż do rondelka i zacznij podgrzewać, często mieszając. Nie zagotowuj! Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Przygotuj glazurę. Wszystkie składniki włóż do garnka i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Cały czas mieszaj i nie doprowadź do zagotowania. Odstaw do przestudzenia.
Złóż ciasto. Na każdą warstwę ciasta rozłóż po ok. 1/3 przygotowanego lukru czekoladowego. Następnie oblej wierzch glazurą czekoladową. Ciasto kawowo-czekoladowe podawaj po schłodzeniu w lodówce i zastygnięciu glazury, udekorowane dowolnymi dekoracjami cukrowymi.