Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kinder Bueno to wariacja na temat popularnego batonika, uwielbianego zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Będzie rewelacyjną propozycją na weekend, do popołudniowej kawy lub na rodzinne uroczystości. Pamiętajcie tylko, aby zawczasu odłożyć sobie dodatkową porcję, bo goście błyskawicznie zjedzą je do ostatniego okruszka.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19372
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1024
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19372
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1024
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Ma być płynne, ale nie gorące. Oddziel białka od żółtek. Ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodaj produkty sypkie i masło do masy jajecznej. Wymieszaj szpatułką (tylko do połączenia składników). Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem orzechowy. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Połącz z cukrem i mlekiem. Wymieszaj dokładnie (do rozpuszczenia cukru) i dodaj mleko w proszku. Ponownie wymieszaj na gładki krem. Zdejmij go z palnika, połącz z orzechami i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. Podgrzej masło z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i wymieszaj. Zdejmij rondelek z ognia. Dodaj kakao i wymieszaj ponownie – do całkowitego połączenia składników. Przestudź.
Przygotuj krem śmietanowy. Ubij mocno schłodzoną śmietanę „na sztywno”. Dosłodź do smaku, dodaj ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii i fix do śmietany. Wymieszaj dokładnie.
Przekrój ciasto na dwa blaty. Skrop je ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i likieru orzechowego. Przełóż ciasto kremem orzechowym. Na wierzchu rozprowadź bitą śmietanę. Oblej ją polewą czekoladową i udekoruj posiekaną czekoladą mleczną. Przechowuj ciasto Kinder Bueno w lodówce.