Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kinder Bueno to wariacja na temat popularnego batonika, uwielbianego zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Będzie rewelacyjną propozycją na weekend, do popołudniowej kawy lub na rodzinne uroczystości. Pamiętajcie tylko, aby zawczasu odłożyć sobie dodatkową porcję, bo goście błyskawicznie zjedzą je do ostatniego okruszka.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Ma być płynne, ale nie gorące. Oddziel białka od żółtek. Ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodaj produkty sypkie i masło do masy jajecznej. Wymieszaj szpatułką (tylko do połączenia składników). Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem orzechowy. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Połącz z cukrem i mlekiem. Wymieszaj dokładnie (do rozpuszczenia cukru) i dodaj mleko w proszku. Ponownie wymieszaj na gładki krem. Zdejmij go z palnika, połącz z orzechami i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. Podgrzej masło z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i wymieszaj. Zdejmij rondelek z ognia. Dodaj kakao i wymieszaj ponownie – do całkowitego połączenia składników. Przestudź.
Przygotuj krem śmietanowy. Ubij mocno schłodzoną śmietanę „na sztywno”. Dosłodź do smaku, dodaj ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii i fix do śmietany. Wymieszaj dokładnie.
Przekrój ciasto na dwa blaty. Skrop je ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i likieru orzechowego. Przełóż ciasto kremem orzechowym. Na wierzchu rozprowadź bitą śmietanę. Oblej ją polewą czekoladową i udekoruj posiekaną czekoladą mleczną. Przechowuj ciasto Kinder Bueno w lodówce.