Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto inspirowane znanym batonikiem-Knoppers. Jest to ciasto bez pieczenia-na herbatnikach. Składa się z masy czekoladowo-orzechowej oraz mlecznej.
Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów.
Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników.
(jeśli chcecie by herbatniki były mięciutkie polecam je namaczać w mleku) ja tego nie robiłam, więc moje były lekko chrupkie, ale z czasem zmiękły :)
Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły)
Na masę dajemy drugą warstwę herbatników.
Przechodzimy do masy mlecznej.
W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, masa tu nie wygląda dobrze, ale tak ma być.
następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję. ( Zobaczcie koniecznie w filmie jak wygląda przygotowanie tej masy)
Masę mleczną wykładamy na herbatniki,wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników.
Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam orzechami.
Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło.
Ciasto jest bardzo stabilne, masy konkretne, sztywne.
W smaku na prawdę przypomina Knoppersa :)
Szybkie, kruchutkie i bardzo smaczne ciasto., które piekę z sezonowymi owocam...
Odsłon: 20943
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 172
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 22
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 51
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 172
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 22
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 51
Składniki
Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów. Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników. (jeśli chcecie by herbatniki były mięciutkie polecam je namaczać w mleku) ja tego nie robiłam, więc moje były lekko chrupkie, ale z czasem zmiękły :) Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły) Na masę dajemy drugą warstwę herbatników. Przechodzimy do masy mlecznej. W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, masa tu nie wygląda dobrze, ale tak ma być. następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję. ( Zobaczcie koniecznie w filmie jak wygląda przygotowanie tej masy) Masę mleczną wykładamy na herbatniki,wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników. Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam orzechami. Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło. Ciasto jest bardzo stabilne, masy konkretne, sztywne. W smaku na prawdę przypomina Knoppersa :)
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 12
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 24