Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto inspirowane znanym batonikiem-Knoppers. Jest to ciasto bez pieczenia-na herbatnikach. Składa się z masy czekoladowo-orzechowej oraz mlecznej.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1006
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104848
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1006
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104848
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Składniki
Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów. Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników. (jeśli chcecie by herbatniki były mięciutkie polecam je namaczać w mleku) ja tego nie robiłam, więc moje były lekko chrupkie, ale z czasem zmiękły :) Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły) Na masę dajemy drugą warstwę herbatników. Przechodzimy do masy mlecznej. W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, masa tu nie wygląda dobrze, ale tak ma być. następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję. ( Zobaczcie koniecznie w filmie jak wygląda przygotowanie tej masy) Masę mleczną wykładamy na herbatniki,wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników. Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam orzechami. Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło. Ciasto jest bardzo stabilne, masy konkretne, sztywne. W smaku na prawdę przypomina Knoppersa :)