Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Kokosowa Zośka

Ciasto Kokosowa Zośka

Autor:

Przepisów i artykułów: 771 Ocena: 7772

Dodano:

Odsłon: 8281

Pyszne ciasto przełożone bezą z masą śmietankową oraz batonami

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • Niepełna szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Składniki na beze:
  • 4 białka
  • Niepełna szklanka cukru
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 150 g wiórków kokosowych
  • Składniki na masę:
  • 800 g śmietany 36%
  • Galaretka przezroczysta
  • 5 szt. batonów Zośka
  • Składniki na polewę:
  • 100 g śmietany 36%
  • Czekolada mleczna
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Kokosowa Zośka

Przygotowanie

  1. 1. Na początku robimy biszkopt, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy
    2. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka
    3. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i mieszając łyżką łączymy z masą jajeczną
    4. Wylewamy masę do tortownicy 24 cm x 24 cm i pieczemy 30 minut w 180 °C

  2. 5. Po upieczeniu studzimy i kroimy w poprzek na połowę i obręcz od tortownicy myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    6. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia

  3. 7. Następnie robimy bezę, białka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sól, na koniec łączymy mieszając delikatnie łyżką wiórki kokosowe i wylewamy w środek obręczy tortownicy
    8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku godzinę w 100 °C

  4. 9. W tym czasie, co piecze nam się beza robimy masę, śmietany ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę
    10. Batony kruszymy i łączymy z masą

  5. 11. 1/3 masy wykładamy na biszkopt
    12. Na masie układamy upieczoną i ostudzoną bezę

  6. 13. Następnie drugą część masy i przykrywamy biszkoptem

  7. 14. Biszkopt smarujemy pozostałą masą

  8. 15. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną i dowolnie polewą dekorujemy ciasto
    16. Chłodzimy 1 godzinę w lodówce

  9. 17. Ciasto gotowe
    18 Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń