Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowe z morelami

Ciasto kokosowe z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2610 Ocena: 20687

Dodano:

Odsłon: 1436

Smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 1 ½ szklanki
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • Wiórki kokosowe 45 dag
  • Jajka 8 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Winiak 2 łyżki
  • Margaryna 10 dag
  • Sól
  • Woda 3 łyżki
  • Tłuszcz do formy
  • Składniki na masę:
  • Twaróg 1 kg (dwa razy zmielony)
  • Morele 1 kg
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier ¾ szklanki
  • Śmietanka 30% 1 szklanka
  • Kasza manna 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto kokosowe z morelami

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Wiórki uprażyć na patelni na kolor złoto brązowy, ostudzić i odłożyć trzy czubate łyżki. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli, żółtka zmiksować z trzema łyżkami ciepłej wody, a następnie dodawać stopniowo cukier i winiak. Ubijać tak długo, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Wtedy dodać wymieszane obie mąki, wiórki kokosowe, roztopioną chłodną margarynę oraz ubitą pianę. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto.
    Wykonanie masy:
    Morele umyć, wyjąć pestki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać śmietankę, wsypać kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną, połączyć z serem, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, poukładać morele i przykryć pozostałą częścią masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Upieczone gorące ciasto oprószyć cukrem pudrem a następnie wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń