Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królowa Wiktoria (1819-1901) przez ponad 60 lat panowała na brytyjskim tronie. Za jej czasów Imperium Brytyjskie przyłączało nowe tereny i rozwijało handel z terytoriami zamorskimi, dzięki czemu przyprawy takie jak wanilia stały się dostępne dla brytyjskiej arystokracji. Epoka wiktoriańska była też czasem rewolucji przemysłowej i wielu wynalazków, niezbędnych w dzisiejszej kuchni, takich jak proszek do pieczenia (rok 1840). Królowa Wiktoria była znana ze swojego zamiłowania do jedzenia, takie ciasto było ponoć jednym z jej ulubionych. Do teraz nosi ono nazwę „kanapka Wiktorii” (Victoria sandwich) i jest bardzo popularnym ciastem na angielskiej herbatce oraz różnych spotkaniach. Ciasto jest łatwe do zrobienia i przepyszne – poczuj się jak brytyjski arystokrata :)
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 172
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104521
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9048
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 172
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104521
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9048
Składniki
Jajka, masło, cukier, aromat waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować robotem na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać trochę mleka. Przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 18 cm (natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 160 °C z termoobiegiem (180 °C grzanie góra-dół) przez około 25 min. Przez około 10 min studzić w tortownicach, potem wyciągnąć ciasta, zdjąć papiery ze spodu i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia. Jedno ciasto posmarować śmietaną na górze, drugie dżemem od spodu, złączyć jak kanapkę. Wierzch posypać cukrem pudrem.