Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto królowej Wiktorii

Przepis dnia 2021-08-20
Ciasto królowej Wiktorii

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 2777

Królowa Wiktoria (1819-1901) przez ponad 60 lat panowała na brytyjskim tronie. Za jej czasów Imperium Brytyjskie przyłączało nowe tereny i rozwijało handel z terytoriami zamorskimi, dzięki czemu przyprawy takie jak wanilia stały się dostępne dla brytyjskiej arystokracji. Epoka wiktoriańska była też czasem rewolucji przemysłowej i wielu wynalazków, niezbędnych w dzisiejszej kuchni, takich jak proszek do pieczenia (rok 1840). Królowa Wiktoria była znana ze swojego zamiłowania do jedzenia, takie ciasto było ponoć jednym z jej ulubionych. Do teraz nosi ono nazwę „kanapka Wiktorii” (Victoria sandwich) i jest bardzo popularnym ciastem na angielskiej herbatce oraz różnych spotkaniach. Ciasto jest łatwe do zrobienia i przepyszne – poczuj się jak brytyjski arystokrata :)

Składniki

  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 175 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • trochę mleka
  • do przełożenia:
  • dżem truskawkowy
  • gęsta śmietanka (crème fraîche)
  • cukier puder
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto królowej Wiktorii

Przygotowanie

  1. Jajka, masło, cukier, aromat waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować robotem na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać trochę mleka. Przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 18 cm (natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 160 °C z termoobiegiem (180 °C grzanie góra-dół) przez około 25 min. Przez około 10 min studzić w tortownicach, potem wyciągnąć ciasta, zdjąć papiery ze spodu i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia. Jedno ciasto posmarować śmietaną na górze, drugie dżemem od spodu, złączyć jak kanapkę. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń