Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 428

Tradycyjne kruche ciasto posmarowane dżemem, z porcją budyniu i rabarbarem. Pyszne, wykończone cukrem pudrem.

Składniki

  • 1 duże jajko
  • ok. 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • ok. 220g margaryny/masła
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 32g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 2 budynie truskawkowe z cukrem
  • 700ml mleka
  • 2 łyżki cukru do budyniu
  • ok. 500g rabarbaru + 2 łyżki do zasypania rabarbaru
  • 3-4 łyżki dżemu np. porzeczkowego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypałam mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną. Dosypałam cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wkroiłam w to zimną margarynę. Wbiłam jajko i wlałam zimną śmietanę. Lepsza byłaby kwaśna śmietana 12 lub 18% ale akurat takiej nie miałam. Wszystko zagniotłam szybko rękami na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i włożyłam do zamrażalki. Ciasto pozostawiłam w zamrażalce całą noc ale wystarczy też kilka godzin. Dwie szklanki mleka zagotowałam. W 0,5 szklanki zimnego mleka rozmieszałam proszki budyniowe wraz z 2 łyżkami cukru (mimo że budyń był już z cukrem). Zawiesinę budyniową przelałam na gotujące się mleko i gotowałam ciągle mieszając aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam do lekkiego przestudzenia.Rabarbar umyłami osuszyłam. Następnie pokroiłam go na ok. 2-3 centymetrowe kawałki i wrzuciłam je do miski. Pokrojony rabarbar zasypałam ok. 2 łyżkami cukru i wymieszałam. Tak przygotowany rabarbar odstawiłam na ok. 30 minut.Kwadratową tortownicę lub blachę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce większą połowę ciasta. Lekko je ugniotłam palcami i posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym. Na to wyłożyłam lekko przestudzony budyń. Na budyniu poukładałam kawałki rabarbaru w cukrze. Na wierzch starłam resztę ciasta. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń