Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Warto zapisać sobie recepturę. Przepis pochodzi z 462. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Pyszne danie obiadowe lub przekąska na imprezy w gronie najbliższych. Idealne...
Odsłon: 174
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 299
Pyszne danie obiadowe lub przekąska na imprezy w gronie najbliższych. Idealne...
Odsłon: 174
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 299
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dosypać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posolić i wszystko wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wybić 5 żółtek (białka można zamrozić). Wymieszać nożem, następnie rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.
Orzechy odcedzić (trzeba je namoczyć w mleku – najlepiej dzień wcześniej). Część zemleć w maszynce, resztę posiekać i wymieszać ze sobą.
Masło roztopić. Orzechy posłodzić cukrem trzcinowym. Dolać płynne masło, wymieszać i odstawić.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić dno i boki tortownicy (średnica 23 cm). Posmarować dżemem. Nałożyć masę orzechową i lekko docisnąć. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć orzechy. Nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową. Brzeg udekorować orzechami.
Przepisy Desery
Desery
Babeczki wielkanocne
Desery
Mazurek z masą śmietanowo czekoladową
Desery
Mazurek z masą śmietanowo kajmakową
Desery
Sernik bez sera
Babeczki wielkanocne
Ekspresowe babeczki wielkanocne ze składników, które macie już w swojej kuchn...
Odsłon: 647
Mazurek z masą śmietanowo czekoladową
Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Moja propozycja to pyszne, kruche...
Odsłon: 179