Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 480

Dodano:

Odsłon: 1581

Sezon śliwkowy trwa w najlepsze, a więc wykorzystujmy te pyszne i zdrowe owoce. Jak śliwki to również i migdały, wiadomo, że to duet prawie idealny. Więc w moim cieście znajdziecie i jedno i drugie.

Składniki

  • ok. 1 kg śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki
  • 25 g pokruszonych migdałowych ciasteczek amaretti
  • 200 g zimnego masła
  • 100g drobnego cukru +2 łyżki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • ewent. cukier puder do posypania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kruche ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj i wypestkuj.

  2. Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem do białości.

  3. Masło posiekaj nożem na stolnicy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj ubite żółtka i wyrób ciasto.Wstaw ciasto do lodówki na ok pół godziny.

  4. Prostokątną foremkę o wym 21/25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  5. Z ciasta oddziel niedużą porcję np. wielkości piłeczki tenisowej. Pozostałą większą część rozwałkuj na stolnicy, wyłóż dno i boki foremki. Na cieście rozsyp połowę pokruszonych ciasteczek amaretti. Rozłóż śliwki.

  6. Ubij pianę z białek, dodaj 2 łyżki cukru i proszek budyniowy i jeszcze przez chwilę ubijaj. Pianę rozłóż na śliwkach, posyp ją pozostałą częścią pokruszonych ciasteczek. Na koniec zetrzyj pozostałą część ciasta na pianę.

  7. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 45 minut. Pierwsze 10 minut tylko grzałka dolna, potem góra+dół, bez termoobiegu.

  8. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń