Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon śliwkowy trwa w najlepsze, a więc wykorzystujmy te pyszne i zdrowe owoce. Jak śliwki to również i migdały, wiadomo, że to duet prawie idealny. Więc w moim cieście znajdziecie i jedno i drugie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8481
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1236
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10168
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4631
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 683
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8481
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1236
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10168
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4631
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 683
Składniki
Śliwki umyj i wypestkuj.
Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem do białości.
Masło posiekaj nożem na stolnicy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj ubite żółtka i wyrób ciasto.Wstaw ciasto do lodówki na ok pół godziny.
Prostokątną foremkę o wym 21/25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta oddziel niedużą porcję np. wielkości piłeczki tenisowej. Pozostałą większą część rozwałkuj na stolnicy, wyłóż dno i boki foremki. Na cieście rozsyp połowę pokruszonych ciasteczek amaretti. Rozłóż śliwki.
Ubij pianę z białek, dodaj 2 łyżki cukru i proszek budyniowy i jeszcze przez chwilę ubijaj. Pianę rozłóż na śliwkach, posyp ją pozostałą częścią pokruszonych ciasteczek. Na koniec zetrzyj pozostałą część ciasta na pianę.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 45 minut. Pierwsze 10 minut tylko grzałka dolna, potem góra+dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.