Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką.

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 3315

Dodano:

Odsłon: 46925

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu,

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka krupczatka 2 szkl. (można użyć tortowej)
  • Cukier 1/2 szkl.
  • Margaryna palma 1/2 kostki
  • Jajo kurze całe 1 szt + żółtko 1 szt.
  • Śmietana 18 % 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 1 szt.
  • Szczypta soli
  • Kruszonka :
  • Mąka pszenna 1 szkl.
  • Cukier 1/2 szkl.
  • Margaryna 1/2 kostki
  • Śliwki 1/2 kg
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką.

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać na stolnicę dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i margarynę. Wszystko dokładnie posiekać nożem, aby margaryna połączyła się dobrze ze wszystkimi składnikami. Następnie dodać jajko i żółtko oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, ale nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę o wym. 35x25 wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwać widelcem.

  2. Śliwki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć pestki. Poukładać na kruchym cieście skórkami do dołu.

  3. Do miski wsypać mąkę , cukier oraz margarynę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć (kruszonka musi być sypka), a następnie posypać nią śliwki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. w temp. 180 st. na termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. I gotowe : - )Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń