Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu,
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 71
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 219
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 93
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 472
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 71
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 219
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 93
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 472
Składniki
Mąkę wsypać na stolnicę dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i margarynę. Wszystko dokładnie posiekać nożem, aby margaryna połączyła się dobrze ze wszystkimi składnikami. Następnie dodać jajko i żółtko oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, ale nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę o wym. 35x25 wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwać widelcem.
Śliwki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć pestki. Poukładać na kruchym cieście skórkami do dołu.
Do miski wsypać mąkę , cukier oraz margarynę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć (kruszonka musi być sypka), a następnie posypać nią śliwki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. w temp. 180 st. na termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. I gotowe : - )Życzę smacznego